Työelämä muuttuu jatkuvasti ja tarvitsee lisää tekijöitä. Tarve osaavalle työvoimalle korostuu ikääntyvässä Suomessa. Työelämään ja osaajapulaan liittyvissä hankkeissamme tutkimme näitä aiheita eri näkökulmista.
Kysymme muun muassa miten kansainväliset työntekijät sijoittuvat suomalaisille työmarkkinoille ja miten heidän osaamisensa saadaan esiin? Miten ikääntyvässä Suomessa sukupolvien välinen yhteistyö voi auttaa ratkomaan osaajapulaa?
Käynnissä olevat hankkeet
Kesto: 2024–2025
Maahanmuuttajien sujuva sopeutuminen suomalaiseen työelämään
Tutkimushanke tarkastelee mikä merkitys ja rooli työpaikkojen esimiehillä ja luottamusmiehillä on maahanmuuttajien sujuvassa sopeutumisessa suomalaiseen työelämään.
Rahoittajat: Työsuojelurahasto
Kesto: 2024-2025
Yhteiskunnan resilienssi, vihreä siirtymä ja maaseutuelinkeinot
Hankkeen tavoitteena on ymmärtää, miten yhteiskunnan resilienssi, vihreä siirtymä ja maaseutuelinkeinot kytkeytyvät toisiinsa ja mikä merkitys kokonaisuudella on Suomelle.
Rahoittajat: MTK:n säätiö
Kesto: 2024
Pk-yritykset ja ulkomaalainen työvoima Suomessa
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on etsiä, kehittää ja jakaa valtakunnallisesti keinoja, jotka purkavat rekrytointien esteitä, erityisesti pienissä ja keskisuurissa (pk) yrityksissä.
Yhteistyökumppanit: Business Finland, Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Kuopion kaupunki, Lahden kaupunki, Tampereen kaupunki, Kiinteistö- ja rakentamisalan KIRA -yhteenliittymä
Kesto: 2022–2024
Tulevaisuuden Suomen tekijät – osallisuutta ja yhteistyötä työelämään -tutkimuskokonaisuus
Syksyllä 2022 käynnistyneessä, monivuotisessa tutkimuskokonaisuudessa etsitään ratkaisuja työelämän akuutteihin ongelmiin, kuten tekijäpulaan ja polarisaatioon.
Rahoittajat: Ammattiliitto Pro, Hyvinvointiala HALI, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, oikeusministeriö, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusteollisuus RT, STTK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK, Teollisuuden palkansaajat TP ja Työeläkevakuuttajat TELA.
Päättyneet hankkeet
Kesto: 2023–2024
Nuoret Itä-Suomen tulevaisuuden tekijöinä
Tutkimushankkeessa tarkastellaan itäisellä rajaseudulla asuvien nuorten voimavaroja ja tulevaisuudenuskoa sekä sitä, miten nuoret itse kuvaavat tavoitteitaan ja hyvän elämän osatekijöitä.
Rahoittajat: E2 Tutkimus, MTK:n säätiö, Kainuun liitto, Palkansaajasäätiö
Kesto: 2023–2024
Metsä ja Me
Metsä ja me -tutkimushankkeessa tarkastellaan metsäalan tulevaisuutta työllisyyden ja osaajapulan näkökulmasta. Tutkimushanke tuottaa tietoa, joka auttaa metsäalaa ratkomaan työvoimapulaa sekä tukee alan vetovoimaa ja menestystä.
Rahoittajat: Metsämiesten säätiö
Kesto: 2022-2023
Science Night LIVE!
Science Night LIVE! -tapahtuma oli uudenlainen tiedeviestintä ja verkottumistapahtuma, joka järjestettiin 29.3.2023 Tiedekeskus Heurekassa, Vantaalla. E2 Tutkimus oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä yhteistyössä Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun kanssa ja Tiedekeskus Heurekan kanssa.
Englanninkielinen tapahtuma tarjosi uudenlaisen alustan Suomessa asuville ja työskenteleville ulkomaalaistaustaisille tutkijoille kertoa työstään ja tulla tutuksi sidosryhmille, kuten medialle, yrit...
Rahoittajat: Tieteen tiedotus
Yhteistyökumppanit: Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu, Tiedekeskus Heureka
Kesto: 2022
Ukrainalaiset Suomessa 2022
Ukrainalaiset Suomessa 2022 -selvityksessä tuotetaan tietoa siitä, mitä Suomeen paenneet ukrainalaiset ajattelevat elämästään. Tilasto- ja haastatteluaineistoihin perustuva katsaus valaisee myös pakolaisten kanssa työskentelevien ammattilaisten näkemyksiä ukrainalaisten tilanteesta sekä heidän palveluntarpeestaan. Tieto auttaa laajentamaan keskustelua sodan seurauksista ja arvioimaan, mihin Suomessa kannattaa varautua keväällä 2023.
Rahoittajat: Sisäministeriö ja Sitra
Kesto: 2022
Tutkijoiden vaikuttavuutta vahvistamassa (BASE)
Pilottihankkeessa kehitetään ulkomaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta Suomessa. Hankkeessa toteutetaan kysely ja ryhmähaastatteluja, joiden avulla kartoitetaan Suomessa työskentelevien ulkomaisten tutkijoiden tarpeita työnsä vaikuttavuuden vahvistamiseksi. Kerättyä tietoa hyödynnetään ulkomaisten tutkijoiden verkostojen ja medianäkyvyyden vahvistamisessa ja teemaan liittyvän koulutuksen kehittämisessä.
Rahoittajat: Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Yhteistyökumppanit: Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Suomen tiedetoimittajain liitto, Tieteentekijät, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto
Kesto: 2020-2021
Sukupolvien huolet ja voimat I: Työelämän yhteiset nimittäjät
Tutkimuksessa tarkastellaan hyvinvointiyhteiskunnan keskeistä kivijalkaa eli työelämää. Tutkimuksessa verrataan nuorten ja keski-ikäisten työelämään liittyviä näkemyksiä ja sukupolvien suhteita.
Yhteistyökumppanit: Teollisuuden palkansaajat, Paperiliitto, JHL, Pro ja PAM
Kesto: 2020-2022
Sukupolvien huolet ja voimat tutkimuskokonaisuus
Keväällä 2020 alkaneessa monivuotisessa tutkimushankkeessa selvitettiin, kohtaavatko eri sukupolvien, erityisesti nuorten ja keski-ikäisten, näkemykset hyvinvointiyhteiskunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Yhteistyökumppanit: Teollisuuden palkansaajat, Paperiliitto, JHL, Pro ja PAM, Tela, Kuntaliitto, Sitra, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, STTK ry, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Vaasan kaupunki, Vaasan seudun Kehitys Oy VASEK, Väinö Tannerin Säätiö ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan maakuntarahasto
Kesto: 2020-2021
Ikänaisten elämisen taito ja kokemukset asemastaan yhteiskunnassa
Hankkeessa tutkitaan ikääntyneiden naisten elämänviisautta ja sen siirtymistä seuraaville sukupolville.
Yhteistyökumppanit: Hanke toteutetaan yhteistyössä tutkimusprofessori Marja Holmilan (emerita, THL) kanssa. Kumppaneita ovat Eläkeläiset ry, Eläkeliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto ja Kristillinen Eläkeliitto.
Kesto: 2020-2021
Sujuva arki - parempi elämä SAPE
SAPE arvioi Suomen maaseutualueiden kestävän kehityksen tilaa sekä selvittää, miten maaseutu näkyy kestävän kehityksen kansallisessa politiikassa ottaen mukaan naisten ja tyttöjen näkökulman maaseudun kestävän kehityksen haasteisiin.
Rahoittajat: Maa- ja metsätalousministeriö / Makera
Yhteistyökumppanit: Pellervon taloustutkimus PTT, Suomen kylät ry
Kesto: 2020
Startupin menestystekijät – tarkastelussa elintarvikeala ja tapaus nyhtökaura
Hankkeessa tarkastellaan startup-yritysten menestystekijöitä ja elintarvikealan startupien erityispiirteitä. Elintarvikealan osalta tarkastelussa on tapaus Nyhtökaura.
Yhteistyökumppanit: Elintarviketeollisuusliitto, K-ryhmä, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Startup-säätiö