Käynnissä olevat hankkeet
Kesto: 2025
Mun tulevaisuus Kainuussa -osallisuushanke
Kainuun maakuntasuunnitelma ja -ohjelma ovat päivitystyön alla. Mun tulevaisuus Kainuussa -hankkeessa nuorten ajatukset saatetaan osaksi valmisteluprosessia aidosti ja vaikuttavasti.
Rahoittajat: Kainuun liitto
Kesto: 2024–2025
Maahanmuuttajien sujuva sopeutuminen suomalaiseen työelämään
Tutkimushanke tarkastelee mikä merkitys ja rooli työpaikkojen esimiehillä ja luottamusmiehillä on maahanmuuttajien sujuvassa sopeutumisessa suomalaiseen työelämään.
Rahoittajat: Työsuojelurahasto
Kesto: 2024-2025
Yhteiskunnan resilienssi, vihreä siirtymä ja maaseutuelinkeinot
Hankkeen tavoitteena on ymmärtää, miten yhteiskunnan resilienssi, vihreä siirtymä ja maaseutuelinkeinot kytkeytyvät toisiinsa ja mikä merkitys kokonaisuudella on Suomelle.
Rahoittajat: MTK:n säätiö
Kesto: 2024
Pk-yritykset ja ulkomaalainen työvoima Suomessa
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on etsiä, kehittää ja jakaa valtakunnallisesti keinoja, jotka purkavat rekrytointien esteitä, erityisesti pienissä ja keskisuurissa (pk) yrityksissä.
Yhteistyökumppanit: Business Finland, Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Kuopion kaupunki, Lahden kaupunki, Tampereen kaupunki, Kiinteistö- ja rakentamisalan KIRA -yhteenliittymä
Kesto: 2022–
Miten meillä menee? Katsaus suomalaisten mielenmaisemaan
Miten meillä menee? on E2 Tutkimuksen oma, vuosittain julkaistava katsaus suomalaisten arvoihin ja asenteisiin. E2 Tutkimus palvelee tällä katsauksella päättäjiä, jotka tekevät isoja valintoja politiikassa, hallinnossa, yrityksissä ja järjestöissä. Tieto auttaa näkemään yhteiskunnan herkkyystekijöitä ja ennakoimaan muutoksia ennen kuin ne ovat isojen otsikoiden kokoisia.
Kesto: 2022–2024
Tulevaisuuden Suomen tekijät – osallisuutta ja yhteistyötä työelämään -tutkimuskokonaisuus
Syksyllä 2022 käynnistyneessä, monivuotisessa tutkimuskokonaisuudessa etsitään ratkaisuja työelämän akuutteihin ongelmiin, kuten tekijäpulaan ja polarisaatioon.
Rahoittajat: Ammattiliitto Pro, Hyvinvointiala HALI, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, oikeusministeriö, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusteollisuus RT, STTK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK, Teollisuuden palkansaajat TP ja Työeläkevakuuttajat TELA.
Kesto: 2019-2022 (2025)
Reilu ruokamurros - JUST FOOD
Reilu ruokamurros (JUST FOOD) on tutkimushanke, jolla autetaan tekemään matkasta kohti kestävää ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää mahdollisimman reilu ja hyväksyttävä.
Rahoittajat: Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN)
Yhteistyökumppanit: Suomen ympäristökeskus, Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Bernin yliopiston Centre for Development and Environment (CDE).
Päättyneet hankkeet
Kesto: 2023–2024
Nuoret Itä-Suomen tulevaisuuden tekijöinä
Tutkimushankkeessa tarkastellaan itäisellä rajaseudulla asuvien nuorten voimavaroja ja tulevaisuudenuskoa sekä sitä, miten nuoret itse kuvaavat tavoitteitaan ja hyvän elämän osatekijöitä.
Rahoittajat: E2 Tutkimus, MTK:n säätiö, Kainuun liitto, Palkansaajasäätiö
Kesto: 2023–2024
Metsä ja Me
Metsä ja me -tutkimushankkeessa tarkastellaan metsäalan tulevaisuutta työllisyyden ja osaajapulan näkökulmasta. Tutkimushanke tuottaa tietoa, joka auttaa metsäalaa ratkomaan työvoimapulaa sekä tukee alan vetovoimaa ja menestystä.
Rahoittajat: Metsämiesten säätiö
Kesto: 2022-2023
Science Night LIVE!
Science Night LIVE! -tapahtuma oli uudenlainen tiedeviestintä ja verkottumistapahtuma, joka järjestettiin 29.3.2023 Tiedekeskus Heurekassa, Vantaalla. E2 Tutkimus oli tapahtuman päävastuullinen järjestäjä yhteistyössä Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun kanssa ja Tiedekeskus Heurekan kanssa.
Englanninkielinen tapahtuma tarjosi uudenlaisen alustan Suomessa asuville ja työskenteleville ulkomaalaistaustaisille tutkijoille kertoa työstään ja tulla tutuksi sidosryhmille, kuten medialle, yrit...
Rahoittajat: Tieteen tiedotus
Yhteistyökumppanit: Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu, Tiedekeskus Heureka
Kesto: 2022
Ukrainalaiset Suomessa 2022
Ukrainalaiset Suomessa 2022 -selvityksessä tuotetaan tietoa siitä, mitä Suomeen paenneet ukrainalaiset ajattelevat elämästään. Tilasto- ja haastatteluaineistoihin perustuva katsaus valaisee myös pakolaisten kanssa työskentelevien ammattilaisten näkemyksiä ukrainalaisten tilanteesta sekä heidän palveluntarpeestaan. Tieto auttaa laajentamaan keskustelua sodan seurauksista ja arvioimaan, mihin Suomessa kannattaa varautua keväällä 2023.
Rahoittajat: Sisäministeriö ja Sitra
Kesto: 2022–2023
Maatalous- ja puutarha-alan työnantajien kriisinkestävyys ja ukrainalaisten kausityöläisten sopeutuminen Suomeen
Syksyllä 2022 käynnistyneessä hankkeessa tuotetaan tietoa toimintamalleista, joilla kausityövoimaa käyttävät maatilayrittäjät voivat vahvistaa kriisinkestävyyttään, varautumistaan ja muutosjoustavuuttaan.
Rahoittajat: MTK:n Säätiö
Yhteistyökumppanit: Töitä Suomesta työvoimapalvelut Oy
Kesto: 2022
Tutkijoiden vaikuttavuutta vahvistamassa (BASE)
Pilottihankkeessa kehitetään ulkomaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta Suomessa. Hankkeessa toteutetaan kysely ja ryhmähaastatteluja, joiden avulla kartoitetaan Suomessa työskentelevien ulkomaisten tutkijoiden tarpeita työnsä vaikuttavuuden vahvistamiseksi. Kerättyä tietoa hyödynnetään ulkomaisten tutkijoiden verkostojen ja medianäkyvyyden vahvistamisessa ja teemaan liittyvän koulutuksen kehittämisessä.
Rahoittajat: Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Yhteistyökumppanit: Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Suomen tiedetoimittajain liitto, Tieteentekijät, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto
Kesto: 2021–2023
Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushanke
Kansainvälisten osaajien Suomi-hankkeessa selvitetään, miten saada lisää kansainvälisiä osaajia mukaan Suomen kehittämiseen.
Rahoittajat: Elinkeinoelämän keskusliitto, Teknologiateollisuus, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, KEVA, Tekniikan Akateemiset, Teollisuuden palkansaajat, ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland, sekä Helsingin, Espoon, Tampereen ja Oulun kaupungit
Kesto: 2021-2023
Ruokavarma
Hankkeessa tutkitaan suomalaisen ruokajärjestelmän keskinäisriippuvuuksista aiheutuvia haavoittuvuuksia ja tunnistetaan keskeisiä ratkaisuja, joilla ruokajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä voidaan parantaa.
Rahoittajat: Maa- ja metsätalousministeriö, Makera
Yhteistyökumppanit: Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulu
Kesto: 2021–2022
Sukupolvien huolet ja voimat III: Nuorten hyvä elämä
Tutkimuksessa keskitytään nuorten näkemyksiin siitä, mistä hyvä elämä koostuu. Hankkeessa tutkitaan nuorten näkemyksiä elämässä onnistumisesta, epävarmuuksista ja huolenaiheista sekä yhteiskuntaan kiinnittymisestä. Hankkeessa on nuoria osallistava ote.
Rahoittajat: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska Kulturfonden, STTK ry, Työeläkevakuuttajat TELA ry, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Vaasan kaupunki, Vaasan seudun Kehitys Oy VASEK, Väinö Tannerin säätiö ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan maakuntarahasto
Yhteistyökumppanit: Vaasan Setlementti, Vaasan yliopiston ylioppilaskunta, Wasa Innovation Center ja Åbo Akademi
Kesto: 2020-2021
Sukupolvien huolet ja voimat II: Instituutiot ja kansalainen – suhde muutoksessa
Tutkimuksessa keskitytään hyvinvointiyhteiskunnan rakenteellisiin tekijöihin ja tarkastellaan kansalaisten suhdetta keskeisiin instituutioihin. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, onko instituutioihin liittyvissä merkityksissä ja luottamuksessa eroja sukupolvien välillä.
Yhteistyökumppanit: Kuntaliitto, Sitra ja Tela ry
Kesto: 2020-2021
Sukupolvien huolet ja voimat I: Työelämän yhteiset nimittäjät
Tutkimuksessa tarkastellaan hyvinvointiyhteiskunnan keskeistä kivijalkaa eli työelämää. Tutkimuksessa verrataan nuorten ja keski-ikäisten työelämään liittyviä näkemyksiä ja sukupolvien suhteita.
Yhteistyökumppanit: Teollisuuden palkansaajat, Paperiliitto, JHL, Pro ja PAM
Kesto: 2020-2022
Sukupolvien huolet ja voimat tutkimuskokonaisuus
Keväällä 2020 alkaneessa monivuotisessa tutkimushankkeessa selvitettiin, kohtaavatko eri sukupolvien, erityisesti nuorten ja keski-ikäisten, näkemykset hyvinvointiyhteiskunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Yhteistyökumppanit: Teollisuuden palkansaajat, Paperiliitto, JHL, Pro ja PAM, Tela, Kuntaliitto, Sitra, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, STTK ry, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Vaasan kaupunki, Vaasan seudun Kehitys Oy VASEK, Väinö Tannerin Säätiö ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan maakuntarahasto
Kesto: 2020-2021
Ikänaisten elämisen taito ja kokemukset asemastaan yhteiskunnassa
Hankkeessa tutkitaan ikääntyneiden naisten elämänviisautta ja sen siirtymistä seuraaville sukupolville.
Yhteistyökumppanit: Hanke toteutetaan yhteistyössä tutkimusprofessori Marja Holmilan (emerita, THL) kanssa. Kumppaneita ovat Eläkeläiset ry, Eläkeliitto, Eläkkeensaajien Keskusliitto ja Kristillinen Eläkeliitto.
Kesto: 2020-2021
Sujuva arki - parempi elämä SAPE
SAPE arvioi Suomen maaseutualueiden kestävän kehityksen tilaa sekä selvittää, miten maaseutu näkyy kestävän kehityksen kansallisessa politiikassa ottaen mukaan naisten ja tyttöjen näkökulman maaseudun kestävän kehityksen haasteisiin.
Rahoittajat: Maa- ja metsätalousministeriö / Makera
Yhteistyökumppanit: Pellervon taloustutkimus PTT, Suomen kylät ry
Kesto: 2020
Startupin menestystekijät – tarkastelussa elintarvikeala ja tapaus nyhtökaura
Hankkeessa tarkastellaan startup-yritysten menestystekijöitä ja elintarvikealan startupien erityispiirteitä. Elintarvikealan osalta tarkastelussa on tapaus Nyhtökaura.
Yhteistyökumppanit: Elintarviketeollisuusliitto, K-ryhmä, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Startup-säätiö
Kesto: 2019-2020
Ilmassa ristivetoa - Löytyykö yhteinen ymmärrys?
Hankkeessa tutkitaan suuryritysten johtajien, poliittisten päättäjien ja kansalaisten ilmastonmuutosta koskevia asenteita, motivaatiotekijöitä ja tiedontasoa sekä ihmisten sisäisiä ja keskinäisiä asenneristiriitoja.
Yhteistyökumppanit: Energiateollisuus ry, Kuntaliitto, maa- ja metsätalousministeriö, MTK ry, STTK ry, työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö, Vaasan yliopiston InnoLab
Kesto: 2019-2020
Kielivähemmistöjen arvot ja identiteetit
Hankkeessa selvitetään Suomen venäjän-, viron-, somalin-, arabian- ja englanninkielisten yhteiskunnallisia arvoja, asenteita ja identiteettejä. Hankkeessa tarkastellaan mm. perheen, työn, uskonnon ja äidinkielen merkitystä. Lisäksi tutkimus tarjoaa merkittävää uutta tietoa eri kielivähemmistöjen kotoutumisesta.
Yhteistyökumppanit: Suomen Kulttuurirahasto, oikeusministeriö sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit
Kesto: 2018-2019
Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat NEET-nuoret
Hankkeessa tutkittiin työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia NEET-nuoria, joiden ääni jää usein tutkimuksissa kuulematta. Tutkimuksessa tarkasteltiin työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointia, sen esteitä ja sitä, mikä nuoria voisi auttaa.
Yhteistyökumppanit: Nuorisotutkimusverkosto
Kesto: 2018
Suomalaisten identiteetit, arvot ja asenteet
Tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten identiteettejä, arvoja ja asenteita.
Yhteistyökumppanit: Suomen kulttuurirahasto