Yhteiskunnan resilienssi, vihreä siirtymä ja maaseutuelinkeinot
Kesto: 2024–2025
Tekijät: Atte Penttilä
Rahoittajat: MTK:n säätiö
Yhteiskunnan resilienssi, vihreä siirtymä ja maaseutuelinkeinot ovat keskeisiä aiheita kestävän kehityksen ja yhteiskunnallisen vakauden näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää näiden kolmen elementin välistä vuorovaikutusta ja niiden vaikutusta maaseutuyhteisöjen hyvinvointiin Suomessa. Erityisesti tarkastelemme, miten maaseutuelinkeinot ja vihreä siirtymä vaikuttavat sekä alueelliseen että yhteiskunnan resilienssiin ja mitkä toimenpiteet edistävät maaseutuyhteisöjen hyvinvointia.
Maaseudulla on merkittävä rooli vihreässä siirtymässä, sillä monet kestävän kehityksen periaatteet ja vihreät käytännöt ovat luontaisesti integroituneita maaseutuympäristöön. Maatalous, metsätalous ja muut maaseutuelinkeinot voivat toimia entistä vahvemmin toimijoina vihreässä siirtymässä. Vihreä siirtymä edustaa siirtymistä kohti kestävämpää tulevaisuutta, jossa ympäristöön ja luontoon kohdistuvat haitalliset vaikutukset pyritään minimoimaan. Tärkeimmät näkökohdat vihreässä siirtymässä ovat kestävä kehitys, ekologisesti kestävä talous sekä vihreän energian ratkaisut. Tavoitteena on torjua ilmastonmuutosta ja suunnata kohti hiilineutraaliutta, samalla edistäen kiertotaloutta ja vähentäen fossiilisten polttoaineiden käyttöä tai ainakin vähentämällä niiden osuutta energiantuotannossa. Lisäksi keskeisenä tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja vähentää luonnonvarojen ylikulutusta.
Yhteiskunnan resilienssi ja sen osana vihreä siirtymä eivät rakennu itsestään. Siihen kuuluvat inhimilliset voimavarat ja erilaiset prosessit, kuten vastustuskyvyn, toimintakyvyn säilyttämisen ja oppivan mukautumisen edistäminen. Nämä edellyttävät luovuutta ja innovatiivisuutta.
Tutkimuskysymykset:
- Mikä on vihreän siirtymän rooli maaseutuelinkeinojen muovaamisessa ja maaseutuyhteisöjen resilienssin lisäämisessä?
- Miten yhteiskunnan resilienssiä voidaan vahvistaa edistämällä vihreää siirtymää maaseutuelinkeinojen kautta?
- Millaisina maaseudun toimijat näkevät vihreän siirtymän konkreettiset pullonkaulat ja mahdollisuudet?
Hankkeessa käytetään pääasiallisena metodologiana nopeaa etnografista lähestymistapaa, joka mahdollistaa syvällisen ymmärryksen maaseutuyhteisöjen roolista vihreässä siirtymässä ja yhteiskunnan resilienssin rakentamisessa sekä niiden välisissä suhteissa. Tutkimuskohteina on Etelä-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan alueella olevia kuntia.