E2 Tutkimus selvitti kokemuksia vihreästä siirtymästä: Muutosvastarinta, byrokratia ja kireät lainaehdot hidastavat vihreää siirtymää

Vihreän siirtymän vaikutuksia pidetään sekä myönteisinä että kielteisinä. Näin kertoo tuore tutkimus Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Savosta. Tuulivoima ja aurinkoenergia ovat vahvistaneet alueiden elinvoimaisuutta ja imagoa. Toisaalta energiainvestoinnit ovat herättäneet kateutta ja kokemuksia eriarvoisuudesta maakuntien välillä.
E2 Tutkimus on selvittänyt vihreän siirtymän, maaseutuelinkeinojen ja yhteiskunnallisen resilienssin välistä yhteyttä. Tutkimus perustuu maaseutuelinkeinoja harjoittavien henkilöiden, uusiutuvan energian toimijoiden ja kuntien virkahenkilöiden laadulliseen haastatteluaineistoon.
Vihreän siirtymän sääntely herättää huolia, muutoksen edut esiin
Haastatteluissa sekä maataloustuottajat että metsäalan toimijat kertoivat sääntelyn herättävän huolia. Jo käyttöön otetut rajoitukset ja epävarmuus tulevasta aiheuttavat päänvaivaa ja ”kypsymistä”, kuten eräs luomuviljelijä asian ilmaisi. Toisaalta osa maa- ja metsätalouden toimijoista mieltää sääntelyn vakiintuneeksi osaksi toimintaympäristöä, eikä koe tarvetta vastustaa niitä.
Haastatteluissa ilmeni pelkoa oman elinkeinon menettämisestä ja siitä, että esimerkiksi metsien käyttöön puututaan yhä tiukemmin.
– Sääntely ja pelko ja odotus siitä, että meidän metsänomistukselle ja metsien käytölle käy niin kuin maataloudelle. Hurja sääntely tulee ja sitten se kannattavuus heikkenee ja ei ikään kuin pysty enää itse omasta omaisuudestaan päättämään, kuvaa eräs haastatelluista yrittäjistä.
Haastateltavat Etelä-Savosta ja Pohjois-Pohjanmaalta kokivat, että osa vihreän siirtymän sääntelystä on epäjohdonmukaista ja epäoikeudenmukaista. Monet metsänomistajat ja maanviljelijät kokivat, että vihreän siirtymän toimenpiteitä suunnitellaan ja päätöksiä tehdään ilman, että heidän näkemyksiään kuullaan, mikä heikentää vihreän siirtymän sosiaalista hyväksyttävyyttä.
Haastateltavat sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Etelä-Savossa kertoivat, että maaseudulla on muutosvastarintaa. Yksi haastateltava maatilayrittäjä valaisi asiaa näin:
– Meillä vanhemmilla [yrittäjillä] on niin, että aina se kaikki muutoshan luo meille ihmisille vähän epävarmuutta. On se muutos mikä tahansa, onko se hyvä tai paha.
Haastateltavat mainitsivat, että vihreä siirtymä edistyisi todennäköisesti nopeammin, jos sen hyödyt voitaisiin esittää selkeästi ja monipuolisesti tutkimukseen perustuen.
Vihreällä siirtymällä koetaan olevan sekä myönteisiä että eriarvoistavia vaikutuksia
Vihreän siirtymän investoinnit puhtaaseen energiaan ovat tuottaneet taloudellista hyötyä alueille. Hankkeiden myönteiset vaikutukset ovat kuitenkin jakautuneet epätasaisesti maakunnittain ja osin myös paikallisesti. Eräs eteläsavolainen maatilayrittäjä kertoo kokemuksistaan näin:
– Eikä saada tuulivoimaa tänne. Koko maakunnassa on pari aluetta, johon saa, että me jäädään kaikesta tämmöistä ulos. -- Niistäkin [kiinteistöveroista] ne rahat menee tuonne länteen. Eli tämmöinen eriarvoistuminen on tämän maan sisällä nyt niin hirveän voimakasta.
Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimaloiden rakentaminen on hyödyttänyt niitä, joiden mailla voimalat sijaitsevat. Myös lähialueiden maanomistajat ovat saaneet korvauksia, mutta tyytymättömyyttä esiintyy yhä. Korvausjärjestelmän parannuksista huolimatta asia nousi esiin haastatteluissa. Kateutta ja vastakkainasettelua esiintyy edelleen.
Toisaalta kunnat keräävät tuulivoimaloista merkittäviä kiinteistöveroja ja alueiden elinvoiman kerrotaan vahvistuneen. Yksi kunnan virkahenkilö Pohjois-Pohjanmaalta kertoi hyödyistä näin:
– Taloudellinen etu ja kuntalaisille mä sanoisin näin, että kuntalaisille me saamme sen verran paremmat palvelut. Me emme saisi niin paljon niitä tai ei olisi kunnalla mahdollisuus tehdä infraa, ei päällystää teitä, ei tehdä kevyen liikenteen väyliä, ei urheilupaikkoja.
Maaseudulle ja maaseutuelinkeinojen harjoittajille uusia työmahdollisuuksia
Tutkimukseen osallistuneet haastateltavat kertoivat vihreän siirtymän tuovan myös mahdollisuuksia ja toivoa. Eräs haastateltava Etelä-Savosta totesi näin:
– Ehkä se nähdään tavallaan pelastuksena, että tulisi joku ja investoisi, tulisi työpaikkoja, joku kipinä millä se voisi lähteä vielä. Tälläkin alueella viimeiset 10 vuotta on ollut aika jyrkkää alamäkeä.
Toinen haastateltava pohtii:
– Just mietin, että oonkohan mie missään nähnyt edes semmoista artikkelia tai mitään uutista, että mitä mahdollisuuksia [vihreä siirtymä] voi tuoda.
Maaseutuyhteisöjen vahvistaminen kasvattaa yhteiskunnallista resilienssiä
– Vihreän siirtymän toimet voivat alkuvaiheessa herättää vastustusta ja heikentää esimerkiksi yhteisöllisyyttä, mutta muutoksen hyödyt vahvistuvat ajan myötä. Erityisesti huoltovarmuuden ja omavaraisuuden näkökulmasta vihreä siirtymä tukee paikallistalouksia, työllisyyttä ja kestävää tuotantorakennetta. Näitä kysymyksiä on pohdittava kriisiytyneessä maailmassa entistä enemmän, painottaa tutkija Atte Penttilä E2 Tutkimuksesta.