Karinan kommentit

-

Havainto hiihtolomalta: osaajapula ei ole aiheena vanhentunut

Karinan kommentit

Hiihtoreissulla pysähdyin Ouluun. Tapasin teknologiateollisuudessa työskentelevän asiantuntijan, joka kertoi nopeasta kysynnän kasvusta ja hankalasta osaajapulasta alallaan. Vaikka työttömyys on vakava ongelma Suomessa, toimialojen väliset erot ovat isoja. Myös työvoimapula on totta, ja pahimmillaan se on kasvun jarru.

Kollegani Mari K. Niemi on työskennellyt vuosia sen eteen, että Suomessa osattaisiin hyödyntää täällä asuvien ulkomaalaisten osaamista, ja eri taustaiset ihmiset löytäisivät paikkansa työelämästä. Nyt E2 Tutkimus on aloittanut uuden yhteistyön Wärtsilän kanssa. Tavoitteena on rakentaa malli, jossa alueelliset toimijat ottavat yhdessä vastuuta osaajien riittävyydestä ja urapoluista. Tärkeä osa työn ja alueen pitovoimaa on puolisoiden työnsaanti.

Ensimmäisessä vaiheessa mallia luodaan Vaasan seudulla, ja yhteistyöhön kutsutaan Wärtsilän verkostoyrityksiä ja sidosryhmiä. Tammikuussa alkanutta kehittämistyötä rahoittaa AEL-säätiö. Yhteistyössä on mukana myös Business Finlandin Work in Finland -yksikkö.

Uskon hankkeen ideaan. Kun kerroimme siitä somessa, reaktiot osoittivat, että konkreettisia keinoja tarvitaan myös muille toimialoille ja Pohjanmaata laajemmin Suomeen. Usein ajattelemme, että työpaikat ovat houkuttelevia, kun palkka on kohdallaan, tehtävät motivoivat ja johtaminen hyvää. Kuitenkin tosiasia on, ettei kukaan elä umpiossa. Me kaipaamme sosiaalista elämää – ystäviä työn ulkopuolella, harrastuksia, ja perheelliset edellyttävät myös, että puolisolle on töitä.

Arvotutkimukset kertovat, että erityisesti nuoret painottavat elämässään työn rinnalla ihmissuhteita. Monelle puoliso on jopa niin rakas, että elämän isot valinnat työstä ja kotipaikasta tehdään yhdessä. Ihmiselämän perusasiat kannattaa huomata ratkottaessa työvoimapulan ongelmaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää evästeistä tietosuojaselosteesta.