Opiskelijat kartoittivat koronan vaikutuksia ruokajärjestelmään
Kuinka varmistetaan ruoka- ja ravitsemusturva kaikille maailmassa? Tämä oli vaatimaton haasteemme Helsingin Yliopiston ECGS-maisteriohjelman Sustainability Sciences And Baltic Sea Governance -kurssin opiskelijaryhmälle maaliskuun 2020 alussa.
Kurssilla etsittiin vastauksia kumppaniorganisaatioiden antamiin kestävyyshaasteisiin, ja e2 Tutkimus sai ilon toimia kumppanina yhdelle neljästä opiskelijaryhmästä.
Ensitapaamisessa kävi selväksi, että haaste ei ole pienimmästä päästä. Koronapandemian puhjetessa opiskelijat kuitenkin viisaasti päättivät rajata aihetta ja ryhtyä tutkimaan pandemian vaikutuksia Suomen ruokajärjestelmään. Missä ovat sen heikoimmat kohdat – eli mihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota?
Sosiaalisen median seurantaa
Opiskelijat seurasivat keskustelua sosiaalisessa mediassa ja lehdissä sekä haastattelivat asiantuntijoita. He huomasivat kahden asian nousevan vahvasti esiin: työvoiman saatavuuden ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten ravitsemuksen. e2 Tutkimuksen Kaisa Karttunen ja Anni Savikurki tapasivat opiskelijoita vielä pari kertaa matkan varrella kannustaen heitä eteenpäin.
Vappuviikolla pidetyssä loppuseminaarissa ryhmät esittelivät vastauksensa haasteisiin, ja lopputuotteena e2:kin sai paketin löydöksiä ja taustamateriaalia käyttöönsä.
Opiskelijat olivat tiivistäneet ja visualisoineet hienolla tavalla vilkkaan media- ja some-keskustelun vaikeasta aiheesta. Myöskään kokonaisvaltaisen ruokapolitiikan tarve ei jäänyt heidän analyysissään epäselväksi.
Opiskelijaryhmän jäsenet kertoivat myös itse oppineensa paljon. Joku sai kenties ideoita opinnäytetyöhönsä ja kertoipa yksi vastaavansa haasteeseen käytännössä ja lähtevänsä kesällä maatilalle töihin!
Oli mukava olla mukana – kiitos Suvi Jutila, Aku Haapanen, Reija Heinonen, Pauliina Turunen ja Saara Pörsti, toivottavasti tapaamme vielä, kunhan tilanne sen taas sallii!