Korona-aika valvotti – miten meillä menee nyt?
Viime vuonna monen firman johtaja valvoi ja mietti, kuinka korona-ajasta selvitään. Onko töitä ja kassavirtaa vai onko edessä pitenevä hiljaisuus, lomautukset tai oven sulkeminen lopullisesti?
Myönnän nyt, runsas vuosi myöhemmin, että unet katkesivat joitakin kertoja. Mietin, kantaako E2 Tutkimuksen idea ja nousu tutkimuslaitokseksi, kun maa jähmettyi, Teamsissa roikkuen oli vaikea rakentaa kumppanuuksia ja tilaustyöt loppuivat kuin seinään.
Sen sijaan, että olisimme pysähtyneet, panostimme entistä lujemmin kehittämiseen. Se oli mahdollista, kun muutama perusasia oli kunnossa. Ensinnäkin meillä oli luotettava, tunnustettu ammattilaisten tiimi ja muutama kohtuullisesti rahoitettu hanke. Tiesimme joka aamu mihin tarttua.
Toinen vahvuutemme oli velattomuus ja kulukuri – emme ole koskaan pröystäilleet omilla, emmekä kumppaneiden rahoilla. Kolmas vahvuutemme olivat yhteistyökumppanit, joilta saimme varmuutta, virtaa ja toimeksiantoja. Seuranta kertoo, että haastatteluja, paneeleja, alustuksia ja luentoja hoidettiin melkoinen määrä ja medianäkyvyyttä oli kuten ennenkin. Kutsut asiantuntijatehtäviin muistuttivat, että meitä tarvitaan.
E2 Tutkimuksen hallitus tuki työtämme erinomaisesti, eivätkä tutkimusta rahoittavat järjestöt, säätiöt, ministeriöt, yritykset tai kaupungit kadonneet mihinkään. Kun alkushokista oli toivuttu, monilla vaikuttajilla oli jopa tavallista enemmän aikaa ideoivaan keskusteluun. Etäkohtaamisista tuli omanlaistaan juhlaa – arvostimme, että ihmiset antoivat aikaansa ja pohtivat, mihin meidän kannattaa suunnata.
Poikkeusvuonna veimme läpi organisaatiouudistuksen, jossa työt järjestettiin kahden tutkimusohjelman alle ja vastuut selkiytettiin. Perustimme myös hallintotiimin, joka tukee tutkijoiden ja asiantuntijoiden työtä, hankkii ostopalveluita, valmistelee hankkeita ja hoitaa sälää, joka ennen ärsytti ja hidasti kaikkien työtä.
Hallintopäällikkö Aino Heikkilä on ottanut ohjakset käsiinsä ja kehittänyt kätevät ratkaisut kymmeniin ongelmiin ja taannut samalla sen, että yömyöhään jatkuvat työpäivät ovat kadonneet kalenteristani.
Uudistukset ja selkeä työnjako näkyvät jo käytännössä:
- Tutkimushankkeiden kokoluokka on kasvanut. Nyt alkavat työt ovat isompia kuin kaksi vuotta sitten ja tilaa on monipuolisempaan toteutukseen. Voimme satsata myös uusien toteutustapojen kehittämiseen, viestintään ja vaikuttavuuteen.
- Tilaustöissä keskitymme aiheisiin, joissa meillä on lujaa osaamista ja näyttöjä – kaikkea tarjottua emme tee.
- Lisäksi tapaamme eri sektoreiden päättäjiä, toimittajia, asiantuntijoita, tutkijakollegoja, opiskelijoita ja muita tiedosta innostuneita – jaamme tietoa, sparraamme ja saamme vuoropuhelusta uusia ideoita ja ymmärrystä.
Vaikka pandemian alussa oli synkkiä hetkiä, poikkeusaika tarkoitti meille kasvua. Vuosi sitten olimme kahdeksan ammattilaisen työyhteisö, ensi viikolla julkaisemme jälleen rekrytointi-ilmoituksen ja etsimme neljättätoista tekijää, nyt määräaikaiseen tehtävään. Meillä työskentelee eri-ikäisiä ja eri tieteenaloja edustavia tutkijoita ja asiantuntijoita – ruokimme toistemme luovuutta, opimme toisiltamme ja tuemme uran alkuvaiheessa olevia.
Korona-aikana joukkoomme ovat tulleet VTT, dosentti Mari K. Niemi, joka on työparini kumppanuuksien rakentamisessa ja tutkimushankkeiden suunnittelussa. Mari on ottamassa johtovastuuta myös kahdesta uudesta hankkeesta. Keskinäistä yhteistyötämme luonnehtivat sanat vaivattomuus, luotettavuus, rohkeus ja hauskuus.
Alkuvuodesta aloittivat MMM Marjatta Selänniemi ja FM Roosa Veijola. Nyt syksyllä mukaan tulivat VTT Matti Välimäki, VTM Eija Eronen ja FM Vilma Niskanen sekä yliopistoharjoittelija Tuija Väyrynen.
Olemme onnistuneet löytämään ihmisiä, jotka ovat ahkeria, ystävällisiä ja pystyvät yhdistämään analyyttisen ajattelun ja käytännön tekemisen. Työt etenevät aikataulussa, ja tiedon käyttäjät voivat luottaa laatuun.
Koronan aikana uudistimme E2 Tutkimuksen kirjoitusasun, visuaalisen ilmeen ja verkkosivut. Täältä löydät ihmisemme ja heidän esittelytekstinsä. Ota yhteyttä, jos kaipaat lisää tietoa toiminnastamme tai haluat tulla tutuksi.
E2 Tutkimuksen etenemisestä kertovat paitsi rekrytoinnit myös uudet yhteistyökumppanuudet ja rahoitukset. Hankekumppaneita on liki viisikymmentä (uusimmat julkistetaan nyt lokakuussa) ja joukko on entistä monipuolisempi.
Työn alla on tuotteistuksen seuraava vaihe: haluamme kertoa osaamisestamme ja työmme lisäarvosta entistä selkeämmin ja kohdennetummin. Moni meistä miettii myös seuraavaa isompaa muutosprosessia, uutta tekemisen tasoa – mukava nähdä vahva kipinä kehittämiseen, vaikka perustyössäkin riittää innostavaa tekemistä.
Työtämme ohjaavat halu palvella tiedolla ja lisätä ymmärrystä aikamme ilmiöistä. Uskomme, että monitieteinen tieto auttaa ratkomaan yhteiskunnan ongelmia ja rakentava työote kantaa.
Lopuksi muutama sana menossa olevista töistämme:
Ohjelmajohtaja Kaisa Karttunen kirjoittaa parhaillaan YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n ilmastostrategiaa. Tämä ei ole ensimmäinen työmme FAO:lle, mutta vaativin se on. Toimeksianto on ennen kaikkea osoitus Kaisan osaamisen tasosta ja arvostusta hänen työtapaansa kohtaan. Linkitän tähän uusimman Suomen Kuvalehden jutun, jossa Kaisa on äänessä.
Anni Savikurki ja Marjatta Selänniemi ovat kokeneita tekijöitä Ruoka ja ympäristö -tutkimusohjelmassa Kaisan rinnalla. Näiden kansainvälisen tason ammattilaisten työnteko on usein eleetöntä, mutta ilotonta se ei ole!
Ohjelmajohtaja Jenni Simonen on urakoinut sukupolvitutkimusta koko korona-ajan. Nyt hän ohjaa uusia tekijöitämme Nuorten hyvä elämä -tutkimuksen käytännön toteutuksessa. Jennin ideointikyky ja tarmokkuus ovat olleet iso voima E2 Tutkimuksen rakentamisessa.
Ville Pitkänen on tiimimme varma kortti – kokenut tutkija, joka ajaa parhaillaan itseään sisään uuteen tutkimusteemaan, viimeistelee tilaustyötä ja muun ohella herää aamutelkkariin ja ehtii lausua osuvat kommentit kollegan tekstiluonnokseen. Auttavaisuus luonnehtii E2 Tutkimuksen tekijäjoukkoa.
Kaiken tämän keskellä nukun nykyisin yöni hyvin. Vaikka keskeneräisyyttä ja hankaluuksiakin on, työn tekeminen on onnellista.
Kirjoittajat
Karina Jutila
Toimitusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori
Suomen tilannekuva, yhteiskunnan kestokyky, demokratia
+358 50 5515 361 karina.jutila@e2.fi