Seitsemän näkymää Suomelle. Ajatuspajojen tulevaisuusvisioita

Seitsemän näkymää Suomelle. Ajatuspajojen tulevaisuusvisioita

Julkaistu 28.8.2017

Ajatuspajojen yhteinen julkaisu Seitsemän näkymää Suomelle on keskustelunavaus, jossa joukko ajatuspajoja pohtii yhteiskunnallisia mahdollisuuksia, ilmiöitä ja poliittisia valintoja

Teoksessa kukin ajatuspaja on valinnut oman näkökulmansa tulevaisuuden Suomeen ja lisäksi pajat kommentoivat toistensa kirjoituksia – napakasti ja terävästi.

Miten käy suomalaisen demokratian ja miten Suomen yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri saadaan pidettyä avoimena ja rakentavana? Onko tulevaisuudessa enää perinteistä palkkatyötä, vai myyvätkö ihmiset osaamistaan yksityisyrittäjinä internetin alustojen välityksellä? Entä miten julkiset palvelut tuotetaan ja mitä ne ylipäätään kattavat? Millaisissa kaupungeissa tulevaisuudessa asutaan?

Suomi ei myöskään elä sivussa koko maailmaa koskettavista megatrendeistä. Minkälaisia vaikutuksia on ilmastonmuutoksella, globalisaatiolla ja muuttoliikkeillä? Entä miten näihin ilmiöihin tulisi suhtautua?

Onko Suomen kansainvälisen aseman viitekehys muuttumassa? Löytyvätkö lähimmät kumppanit Pohjoismaista vai Manner-Euroopasta? Miten määrittyy turvallisuus maailmassa, jossa Yhdysvallat ja Venäjä käyvät arvaamattomiksi ja Kiinan rooli kasvaa?

Toivomme, että kirjoitukset herättävät lukijan pohtimaan avoimin mielin suomalaista yhteiskuntaa ja käymään rakentavaa keskustelua sen tulevaisuuteen liittyvistä vaihtoehdoista.

Teos on tilattavissa myös painettuna ville.ylikahri@visili.fi

Ajatuspajoilla on Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvä Tulevaisuuspaja kaikille -yhteishanke, johon Seitsemän näkymää Suomelle -julkaisu kuuluu. Hankkeeseen liittyy myös ajatuspajojen yhteinen keskustelutilaisuus Meneekö julkinen keskustelu päin seiniä? Suomi Areenassa tiistaina 11.7. klo 15.15.

Useimmat ajatuspajojen toiminnanjohtajat ja tutkijat ovat Suomi Areenassa tavattavissa ja keskustelevat mielellään yhteisjulkaisusta tai muusta ajankohtaisesta teemasta.

Asiantuntijat

Ville Pitkänen
tutkija, dosentti, valtiotieteiden tohtori
040 7770869
Jussi Westinen
tutkija, valtiotieteiden tohtori
040-8335799