Forskningen kan stödja beslutsfattandet bättre än vad den gör idag, det tror jag. Därför arbetar jag inom e2 för demokrati och ett hållbart samhälle: det går att eliminera ojämlikheten i samhället och förbättra miljöns tillstånd. Min pamflett Pilaako eliitti Suomen? publicerades i början av 2017. Jag har arbetat som forskare, utbildare och sakkunnig vid bl.a. riksdagen. De politiska processerna och politisk påverkan är mitt gebit.
Jag har en bakgrund som valforskare i Åbo Akademi. Till min specialkompetens hör forskning om värderingar, attityder och samhällsmedverkan samt statistiska metoder. Jag disputerade till doktor i statsvetenskap (PD) om ämnet politiska skiljelinjer i 2000-talets Finland. Våra olika samhällsfenomen och deras komplexitet intresserar och inspirerar mig.
Jag är intresserad av kultur och samhälleliga fenomen och jag gör forskning för att förstå dem. Tidigare jobbade jag som specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd. Mina senaste studier har handlat om familjer, de unga, relationer mellan generationer och alkoholfrågor. Min tidigare arbetshistoria motiverar mig att granska upplevelser hos olika grupper och att hitta dialog mellan grupper.
I min drömvärld är jordbruk i harmoni med miljön och producerar hållbar matsäkerhet för oss alla. Denna idealbild har tagit mig till utvecklande länder: jag har forskat i innovationssystem av ghananska småbrukare och jobbat i Etiopien i värdekedjaprojektet inom jordbruk. Jag fick vittna hur utkomst blir bättre när produkternas kvalitet blir bättre. Det kräver ändå ett fungerande system, såsom aktiv marknad.
Systemtänkande kräver att vi förstår samband mellan olika faktorer. Det vill jag främja vid e2.