Donald Trumpin virkaanastujaispäivä (20.1.2017) on monella tapaa virstanpylväs. Aikakauden vaihtuminen merkitsee muutoksia politiikan sisältöihin, mutta sen äärellä on syytä pysähtyä pohtimaan myös perustavanlaatuisia asioita, kuten inhimillisyyttä ja sitä, miten ihmisiä tulisi kohdella.

Trumpin valinta on ollut vaikea hyväksyä osalle vanhan koulukunnan republikaaneista, kuten George Bushille. Republikaanit ovat muuranneet peruskivensä moniin kristillisiin hyveisiin. Myös rehellisyyttä on tavattu arvostaa. Trumpin ei voida katsoa edustavan näitä. Siksi osa on jo alkanut kaivata Bushien aikoja. Vaikka vanhemman ja nuoremman Bushin presidenttikausista voi olla montaa mieltä, heitä on kuitenkin pidetty huomattavasti kunnollisempina ihmisinä, jolle elämä ei ollut pelkkää muiden ihmisten ruhjomista pois tieltä.

Kontrasti on yhä suurempi, kun Valkoisesta talosta lähtevät Obaman ja Bidenin perheet, joiden inhimillisyys, kiltteys, lämpö ja jalat maassa -asenne ovat tehneet laajan vaikutuksen.

Valtaan tulleen Donald Trumpin henkilökohtaiset ominaisuudet sivuutettiin äänestäjäkunnassa presidenttiä valittaessa. Enää yhdysvaltalaisille ei ollut merkitystä sillä, että Trump ei ole kunnioittava toisia ihmisiä kohtaan. Noin 70 prosenttia niistä, joita häiritsi jonkin verran se, miten Trump käsittelee naisia, äänesti häntä. Joka viides niistä, jotka sanoivat, ettei Trumpilla ole presidentille sopivaa temperamenttia, antoi tukensa hänelle vaaleissa. Moni Trumpin äänestäjä ilmoitti suoraan kyselyissä, ettei edes pidä koko miehestä.

Tulokset ovat paitsi demokratian, myös ihmisten yhteiselon kannalta huolestuttavia. Mitä kaikkea ollaan valmiita hyväksymään ja miltä kaikelta ollaan valmiita sulkemaan silmät, jos poliitikko tai puolue vain lupaa esimerkiksi tuoda työpaikat takaisin ja nostaa talouden nousuun?

e2:n tällä viikolla järjestämässä Humanismin poliittinen voima -seminaarissa pohdittiin humanismin syvintä olemusta. Se tulee lopulta hyvin pienistä asioista, kuten siitä, miten eri taustoista tulevat ihmiset kohtaavat toisensa ja kohtelevat toisiaan.

e2:n Karina Jutilan Pilaako eliitti Suomen?-pamfletin viestiä mukaillen poliitikoilla ja muilla päättäjillä on erityinen vastuu siitä, että he ovat toisille ihmisille arvon antavia miehiä ja naisia.

Se ei vaadi nuhteetonta elämää, mutta on kohtuullista edellyttää peruskäytöstapoja, toisen ihmisen kunnioittamista, kunnioittavan kielen käyttämistä, nälvimisen ja ilkeilyn välttämistä. Politiikka kaipaa inhimillisyyttä ja käden kurottamista toiselle puolelle. Jope Ruonansuu sen tiivisti: ”Jos oomme enkeleitä toisillemme, emme muuta enää kaipaisikaan”.

Kirjoittajat
Jussi Westinen
tutkija, valtiotieteiden tohtori
040-8335799