27.3.2018 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
Suomalaisten identiteetit rakentuvat paitsi lähipiirin myös suomalaisuuden, äidinkielen, koulutuksen ja työn ympärille. Nämä tekijät ovat tärkeitä yli 80 prosentille suomalaisista ja niiden merkitys on vähäinen vain muutamalle prosentille. Suomalaiset ovat identiteetiltään hyvin samankaltaisia sukupuolesta, iästä, asuinpaikasta tai esimerkiksi poliittisesta kannasta riippumatta, osoittaa Suomen kulttuurirahaston ja e2:n tutkimus Sittenkin samanlaisia? Tutkimus suomalaisten identiteeteistä.
21.11.2017 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
Suomenkieliset haluaisivat olla nykyistä enemmän tekemisissä ruotsinkielisten kanssa ja puhua paremmin ruotsia, osoittaa e2:n tutkijoiden Ville Pitkäsen ja Jussi Westisen tutkimus.
28.8.2017 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
Ajatuspajojen yhteinen julkaisu Seitsemän näkymää Suomelle on keskustelunavaus, jossa joukko ajatuspajoja pohtii yhteiskunnallisia mahdollisuuksia, ilmiöitä ja poliittisia valintoja
8.6.2017 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
Enemmistö suomalaisista on sitoutunut yleisiin kansallisiin ja kansainvälisiin energia- ja ympäristötavoitteisiin. Konkreettisissa asioissa suhtautuminen muuttuu kuitenkin nihkeämmäksi. Tulos käy ilmi e2:n tutkijoiden Ville Pitkäsen ja Jussi Westisen laatimasta tutkimuksesta.
7.11.2016 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
Selvästi useammat asiat erottavat kuin yhdistävät nykyisten hallituspuolueiden kannattajia, osoittaa e2:n tuore tutkimus Miksi hallitukset kompuroivat? Tutkimus puolueiden kannattajien näkemyseroista. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajia yhdistää oikeistokonservatiivisuus, mutta ne ovat erimielisiä esimerkiksi EU-politiikasta, Venäjä-suhteista, maahanmuutosta, aluepolitiikasta ja työurien pidentämisestä. Hallitusvaihtoehdoksi on esitetty punavihreää oppositiota, mutta sekään ei ole yhtenäinen. SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajia yhdistävät vasemmistolaisuus ja liberaalius, mutta ne ovat erimielisiä samoista asioista kuin hallituspuolueiden kannattajat.
21.6.2016 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
e2 tutki suomalaisten näkemyksiä yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. Selkeä enemmistö kokee hyvän elämän edellytysten heikentyneen (74%) ja eriarvoistumisen uhkaavan suomalaista yhteiskuntaa (82%). Tyytymättömyys on vahvaa erityisesti pienituloisten, työntekijöiden ja vasemmistolaisten keskuudessa.
11.4.2016 Ville Pitkänen, Jussi Westinen
e2 selvitti suomalaisten näkemyksiä keskusteluilmapiiristä ja sen vaikutuksista osallistumiseen. Yli 90 prosenttia kokee, että tahallinen provosointi on lisääntynyt julkisessa keskustelussa. Vahvimmin näin kokevat kaikkein vasemmistolaisimmat ja arvoliberaaleimmat. Puolet suomalaisista on niin kyllästynyt vastakkainasetteluihin, että harkitsee vetäytymistä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Poliittiseen keskustaan sijoittuvat ovat herkempiä vetäytymään kuin vasemmisto–oikeisto-ulottuvuuden laidat. Erittäin arvokonservatiivit ovat muita vähemmän kyllästyneitä nykyiseen ilmapiiriin.