Kreikka pysäytti Barcelonassa

Olen parasta aikaa nationalismia ja populismia käsittelevässä seminaarissa Barcelonassa. Kuuntelin kreikkalaisen Maria Choupresin (Forum for Greece) alustuksen Kreikan nykytilasta. Hän kertoi seuraavia faktoja maansa tilanteesta: työttömyysaste on noin 25% ja nuorten kohdalla 50%, lämmitysöljy on ylellisyystuote ja monen vanhemman on valittava ruokkiiko lapsensa vai maksaako verot. Ulkona liikkuminen Ateenassa on vaarallista iltaisin, myös kaupungin varakkaimmissa osissa on varottava sanomisiaan esimerkiksi kahviloissa, koska äärioikeiston aktivistit rekisteröivät ihmisten puhumisia ja etsivät vastustajia.

Maria näytti Human Rights Watchin filmin, jossa maahanmuuttajataustaiset kreikkalaiset kertoivat peloistaan ja kohtaamastaan väkivallasta. Maria kertoi, että äärioikeiston aktivistit vainoavat myös uskonnolliseen, etniseen tai seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvia kreikkalaisia. Maassa on vihamielisyyttä myös koulutettuja naisia kohtaan.

Suomessa suhtaudutaan aikaisempaa kielteisemmin Kreikan auttamiseen. ”Letkut irti” -linja on vahvistunut. Meidän on oltava tarkkoja, ettei se miltään osin tarkoita Kreikan demokratiaa ja kreikkalaisten ihmisoikeuksia vahingoittavan politiikan tukemista edes välillisesti. Kreikassa on vakavan poliittisen kriisin aineksia.

Karina Jutila
johtaja
Ajatuspaja e2