#Ajatuspata on puhunut!

Kampanjaan lähetettyjen #ajatuspata-viestien keskeisin sanoma oli, että jokainen voi vaikuttaa omien arjen valintojensa kautta.

#Ajatuspata-viesteinä jaettiin muun muassa reseptejä, joilla ruokahävikkiä saa pienennettyä ja arjen tehokkaita vinkkejä kestäviin ostosvalintoihin.

Ruokahävikin vähentäminen oli läsnä suuressa osassa viesteistä. Lisäksi #ajatuspadan äärellä käydyissä keskusteluissa Korian erämessuilla moni painotti nimenomaan ruokahävikin merkitystä suuremmassa mittakaavassa, ml. sen ilmastolliset ja ympäristölliset vaikutukset ja sitä kautta myös vaikutus viljelyolosuhteisiin ja ruuan riittävyyteen maailmalla.

Moni toi esiin myös ostosvalintojen tekemiseen liittyvät kestävät valinnat – monierätarjouksista huolimatta ostaa vain sen mitä tarvitsee. Siten ei aiheuta hävikin mahdollisuutta jo ostohetkellä. Yksinkertaisilla toimintatavan muutoksilla voi myös välttää huonoja kulutusvalintoja; kirjoittamalla ostoslistan ja välttämällä nälkäisenä kauppaan menoa ei turhia ostoksia synny.

Moni osallistuja kannusti myös muita valitsemaan ympäristöllisesti kestäviä tuotteita, suosimaan kasviksia ja lähellä tuotettua ruokaa.

Viesteissä toivottiin parempia mahdollisuuksia suur- ja laitoskeittiöiden tuottaman ylijäämäruuan hyödyntämiseen; pienempiä pakkauskokoja kauppoihin; sekä panostusta vähemmän jalostettuihin ja terveellisiin elintarvikkeisiin. Ruokahävikille ehdotettiin myös sanktioita ja hävikkiä lisääviin harhaan johtaviin Päiväys ennen –merkintöihin toivottiin uusia ohjeistuksia.

#Ajatuspata on puhunut!